Veelgestelde vragen over factoring

Vind je factoring een interessante optie voor je bedrijf? Maar heb je nog wel wat vragen over deze manier om je facturen snel betaald te krijgen? Kijk dan hieronder bij de veelgestelde vragen. Staat het antwoord op jouw vraag er niet bij? Aarzel dan niet om contact op te nemen met onze specialisten.

Ik wil meer weten over factoring

 • Wat is factoring?
  Factoring is een flexibele manier om je openstaande facturen betaald te krijgen. Het is ook een manier om geen zorgen meer te hebben over je incasso’s. Hoe het werkt? Je draagt een deel of je gehele debiteurenbestand over aan de factormaatschappij, bijvoorbeeld abcfinance. Als je een product of dienst levert, hoef je je geen zorgen te maken of de factuur betaald wordt. De factormaatschappij schiet de rekening voor. Daarnaast zorgen we voor de debiteurenadministratie en onderzoeken we de kredietwaardigheid van je klanten. Ook nemen we het debiteurenrisico voor onze rekening. Je krijgt dus snel betaald en hebt geen omkijken meer naar je debiteuren.
 • Voor welke bedrijven is factoring geschikt?
  • Bedrijven waar debiteuren en voorraden de belangrijkste bron van inkomsten zijn
  • Organisaties die veel exporteren
  • Bedrijven die zeer snel groeien
  • Bedrijven die door snelle betaling aanzienlijke inkoopkorting kunnen behalen
  • Organisaties met voorraden ‘gereed product’
  • Bedrijven die pieken en dalen hebben in de in- of verkoop
  • Bedrijven die worden overgenomen

Factoring richt zich dus vooral op de sectoren: industrie, transport, logistiek, dienstverleners, import/export en groothandel.

 

 • Is het gebruik van factoring een indicatie dat het niet goed gaat met een bedrijf?
  Juist niet. Factoring is een soort keurmerk. Bedrijven die hun vorderingen aan abcfinance overdragen, hebben een goede credit rating. Anders gaan we  niet met ze in zee.
 • Wat verandert er voor de klanten als een bedrijf factoring gaat gebruiken? 
  In principe verandert er niets. De klanten krijgen bericht dat ze openstaande factuurbedragen op een andere bankrekening kunnen overmaken. Dat is alles.

Ik wil meer weten over de kosten

 • Welke invloed heeft factoring op de balans?
  Doordat je debiteuren van de balans verdwijnen, wordt je balanstotaal lager. Zowel de vorderingen (aan activazijde) als de schuld (aan de passivazijde) nemen af. Het eigen vermogen neemt toe en dus verbetert de kredietwaardigheid van je bedrijf. De solvabiliteit en liquiditeit verbeteren.
 • Hoe duur is factoring?
  abcfinance is transparant over de provisie die je bij ons betaalt. Wij berekenen rente over het uitstaande geld én provisie over onze werkzaamheden. Bij ons heb je geen verborgen kosten zoals kwartaalprovisie en andere kosten die bij banken gebruikelijk zijn.
 • Kan ik met factoring geld besparen?
  Het bijzondere van factoring is dat je snel betaald krijgt. Omdat je daardoor zelf je facturen ook snel kunt betalen, kun je met je leveranciers onderhandelen over kortingen en provisies. Wat je bespaart op inkoop zal de kosten van factoring grotendeels compenseren.
  Een andere besparing bereik je doordat je je debiteurenbeheer uitbesteedt aan de factormaatschappij. Hierdoor betalen je debiteuren gemiddeld genomen sneller.
  Als je alle voordelen van factoring goed benut, zorgen de kostenbesparingen ervoor dat je voordeliger uit bent dan bij een standaard bankkrediet.
 • Is er een minimumtarief voor factoring?
  abcfinance maakt factoring bereikbaar voor bedrijven met een omzet vanaf € 500.000 en een debiteurensaldo vanaf € 200.000 met een positief operationeel bedrijfsresultaat.

Ik wil meer weten over hoe abcfinance werkt

 • Hoelang duurt het voordat ik kan beginnen met factoring?
  Bij abcfinance werken wij met korte lijnen. We kennen jou en jij kent ons. Hierdoor hebben wij geen lange procedures. We kunnen snel schakelen. Als je ons alle informatie hebt gegeven die we nodig hebben, beoordelen wij binnen tien werkdagen je aanvraag. Als het factoringcontract is ondertekend, maakt de factormaatschappij binnen één week jouw kredietruimte over op je bankrekening.
 • Hoe snel krijg ik mijn geld?
  Binnen 24 uur maken wij tot 90% van de factuurwaarde aan je over.
 • Hoe vaak kan ik mijn facturen indienen?
  Je kunt zelf beslissen hoe vaak je je openstaande facturen indient bij abcfinance. 
 • Worden mijn betalingsvoorwaarden gehanteerd of die van abcfinance?
  abcfinance houdt zich aan de betalingsvoorwaarden van jouw bedrijf.
 • Heb ik een persoonlijk aanspreekpunt bij abcfinance?
  Vanaf de start van de overeenkomst heb je een vaste contactpersoon bij abcfinance. Wij vinden een goed en persoonlijk contact heel belangrijk. Je vaste contactpersoon adviseert en ondersteunt je. Hij kent je situatie en weet wat je bedrijf nodig heeft.

Ik wil meer weten over debiteuren

 • Hoe werkt het debiteurenbeheer?
  abcfinance gaat zorgvuldig om met de relatie die je hebt met je debiteuren. Als het nodig is, voeren we aanmaningen zowel telefonisch als schriftelijk uit. Pas als jij als klant toestemming geeft om de druk op je debiteur wat op te voeren, doen we dat.
 • Wie verstuurt de facturen, ik of abcfinance?
  Wanneer je gebruik maakt van factoring blijft je bedrijf zelf de facturen versturen naar de klant. Je stuurt de facturen vervolgens ook (elektronisch) aan abcfinance. Binnen 24 uur na ontvangst van de factuur betalen we je uit, rekening houdend met het contractueel overeengekomen financieringspercentage. Je weet dus van tevoren precies waar je aan toe bent.
 • Wanneer start de aanmaningsprocedure? 
  We spreken in overleg met jou af hoe we omgaan met debiteurenbeheer. In principe starten we op de eerste vervaldag van de factuur met het aanmanen van de debiteuren.
 • Wat als de vorderingen zijn verpand aan de bank?
  In dat geval zal je bankier de debiteuren schriftelijk moeten vrijgeven. Eventueel kunnen wij dit voor je regelen. Alleen als de debiteuren vrij zijn van verpanding kunnen wij de facturen van je overnemen.
 • Ik heb al een kredietverzekeringspolis, wat betekent dit voor factoring?
  Je kunt je bestaande kredietverzekeringspolis aan ons verpanden. Wij sluiten dan met je kredietverzekeraar een overeenkomst, waardoor de uitkeringen van de kredietverzekeraar in de toekomst worden betaald aan ons. 
  abcfinance draagt voor 100% het risico van niet betalen als het gaat om door abcfinance gekochte vorderingen.
 • Hoe houd ik het overzicht welke facturen er openstaan?
  Je krijgt persoonlijke toegang tot onze online portal. Daar vind je alle relevante en up-to-date gegevens van je debiteurenportefeuille. Je krijgt hier ook inzage in de vorderingen, openstaande posten, betalingen en alle aanmaningen die abcfinance heeft gekocht. 
Bel mij terug
Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en valt onder het Privacybeleid en de Servicevoorwaarden van Google.
Verstuur een e-mail
Plan een afspraak
Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en valt onder het Privacybeleid en de Servicevoorwaarden van Google.