10 tips voor de keuze van een leasingmaatschappij

 

Bij het kiezen van een geschikte leasing partner is het belangrijk om rekening te houden met een aantal aandachtspunten. We hebben 10 tips samengesteld om u te helpen bij het kiezen voor de juiste partner.
 

1. Bankonafhankelijke aanbieders checken

Wie met meerdere financieringspartners samenwerkt, krijgt er in totaal meer voor terug.

Elke financiële partner heeft een limiet tot waartoe ze bereid is te financieren. Dat betekent echter niet dat er niet meer mogelijk is: wanneer u uw financieringsbehoefte over meerdere financieringspartners verdeelt, zult u in de regel meer liquiditeitsruimte hebben dan bij uw huisbank. Vooral gespecialiseerde leasemaatschappijen komen voor het financieren van objecten in aanmerking, omdat ze meestal geen extra zekerheden verlangen.
 

2. Branchekennis en ervaring in het midden- en kleinbedrijf

Financieringsspecialisten in het midden- en kleinbedrijf kunnen uw behoefte beter inschatten en hebben branchekennis.
 

Het midden- en kleinbedrijf vereist uiteraard andere oplossingen dan de oplossingen die gelden voor multinationals. Een aanbieder die zelf tot het midden- en kleinbedrijf behoort, begrijpt dit. In het ideale geval kan uw financiële partner zelfs branchekennis aanbieden bij het beheren van u als klant.
 

3. Veilige financieringsachtergrond

Wie kan vertrouwen op meerdere bronnen is vrijer.

Indien de financiële partner uit meerdere veilige financieringsbronnen kan putten, kunnen beslissingen sneller en onafhankelijk van de ontwikkelingen op de kapitaalmarkt worden genomen. Andere criteria gaan daardoor meetellen. Denk hierbij aan  langdurige klantenrelaties, aanwezige ondernemersperspectieven, etc.
 

4. Duurzaamheid en expertise

Duurzaam georiënteerde ondernemingen passen bij het midden- en kleinbedrijf.

Duurzaamheid kenmerkt zich door een gezonde instelling en een betrouwbare structuur: bij het midden- en kleinbedrijf passen financiële partners die vergelijkbare waarden hebben, zoals bijvoorbeeld familiebedrijven, die al lang op de markt actief zijn en langetermijnrelaties nastreven.
 

5. Kies een locale aanbieder

Een locale aanbieder van financiële diensten kent niet alleen uw bedrijfsactiviteit beter, maar kan vaak sneller schakelen.

Als niet eerst moet worden gewacht op grensoverschrijdende besluitvorming en men dezelfde bedrijfsmentaliteit deelt, is men qua tijd vaak in het voordeel.
 

6. Aanvullende producten zijn een kwaliteitskenmerk

Grijp terug op het financiële productenpakket aansluitend bij uw actuele behoefte.

Voor het optimaal managen van uw liquiditeit zou een partner aanvullende en passende financiële producten moeten kunnen aanbieden. Passende voorbeelden hiervan zijn; met name huurkoop,  huuroplossingen, leningen en factoring.
 

7. Direct contact met mensen  

Wanneer u een medewerker van de financiële partner die voor uw account verantwoordelijk is direct kunt benaderen, versterkt dit de relatie. 

Sommige financiële dienstverleners hanteren in hun organisatie een puur procedurele, andere een klantgerichte aanpak. Sta erop dat u direct contact krijgt met mensen binnen de organisatie van de financiële partner voor alle vraagstukken met betrekking tot uw dagelijkse zaken en financieringsbehoefte. Omdat verdere uitleg dan overbodig is, bespaart u tijd en het vertrouwen wordt gesterkt.
 

8. Merkonafhankelijk

Laat u niets voorschrijven.

Met een merkonafhankelijke leasingpartner heeft u weliswaar keuzestress ten aanzien van het merk van het object dat u wilt financieren, maar u beschikt wél altijd over de beste financiële oplossing voor uw bedrijf. Zorg dat de financiële partner merkonafhankelijk financiert!
 

9. Mantelovereenkomst

Eis flexibiliteit.

Sommige leasing aanbieders verstrekken – vergelijkbaar met een kredietlijn – een mantelovereenkomst. Met deze mantelovereenkomst heeft u meteen een financieringsoplossing in handen als u snel op goede aanbiedingen voor objecten wilt reageren. Sommige leasing partners berekenen voor de mantelovereenkomst geen extra kosten.
 

10. Ervaring

Langdurige aanwezigheid op de markt is een teken van competentie.

Zekerheid en betrouwbaarheid zijn belangrijke aspecten bij de keuze van uw financieringspartner. Kies niet voor aanbieders die de markt niet kennen of die geen ervaring hebben in uw branche.

Marcel Spijkers

Marcel Spijkers is Managing director abcfinance
[ Eindhoven - Leasing ]

 

+ 31(0)40 239 30 90