Au! Mijn onderneming groeit te hard
(deel 2)

Twee weken geleden schreef mijn collega Marco van der Meer een blog over de eerste 3 aspecten van groeipijnen bij ondernemingen. Aan mij de eer om het spreekwoordelijke stokje over te nemen. Welke risico’s zijn er nog meer als uw onderneming te maken krijgt met explosieve groei?

1. Liefde maakt blind!

Partners of leveranciers kunnen de groei van uw onderneming maken of breken. Succes en dus ook falen is vaak een optelsom van mensen en samenwerkingen. Dat kan ook knellen. Denk bijvoorbeeld aan het webdesign van uw site. Kleinere ondernemingen starten vaak met een webdeveloper die ze zelf kennen of op aanraden van vrienden of familie. Dat lijkt handig en bespaart wellicht wat geld in de beginfase. Maar heeft deze business partner ook de capaciteit op het moment dat uw bedrijf stevig doorgroeit? Is alle kennis in huis? Kijk daarom in dit soort gevallen altijd naar het klantportfolio van leveranciers en vraag door wat zij exact voor welke klanten doen! Ditzelfde principe gaat ook op voor bijvoorbeeld accountants en recruiters waar u mee samenwerkt. Passen zij goed bij de cultuur én ambities van uw bedrijf? In het begin van een partnership kan de liefde wederzijds zijn, maar durf ook verder te kijken.

Zorg daarnaast voor een back-up plan. Zeker als uw onderscheidend vermogen (deels) afhankelijk is van een leverancier. Zijn er alternatieven? Met welke business partners werken uw concurrenten samen? Is er een branchevereniging die hierbij advies kan geven? Wees voorbereid!

2. Investeren moet je leren

Groeien kost geld. Want meer klanten betekent ook meer personeel/inkoop van grondstoffen/nieuwe machines/een groter wagenpark etc. Het zal per bedrijf verschillen, maar grote kans dat u in één van deze categorieën of zelfs in meerdere aspecten van uw bedrijf moet investeren. En daar schuilt ook het gevaar in. Want kunt u met de nieuwe lening ook een eventuele tegenvaller opvangen? En hoe snel moet de investering terugverdiend worden? Vaak duurt het wel even voordat uw investeringen en nieuwe activiteiten zich terugbetalen. Letterlijk. Is uw huisbank flexibel genoeg?

Gelukkig kunt u op verschillende manieren in uw investeringsbehoefte voorzien. Het aanbod van financieringsproducten is tegenwoordig groot. Zo zijn er de afgelopen jaren diverse nieuwe initiatieven in de markt ontstaan zoals bijvoorbeeld crowdfunding. Elke vorm van financiering heeft voor­ en nadelen. Hybride financieringen, ook wel stapelfinancieringen genoemd, komen daarom steeds vaker voor. Een mooi voorbeeld is het combineren van debiteurenfinanciering, leasing en voorraadfinanciering. Directe lijnen en samenwerkingen tussen factormaatschappijen, banken, investeerders en de platforms voor crowdfunding maken het zo mogelijk dat u zelf kunt bepalen hoe uw bedrijfsfinanciering eruit komt te zien en welke tarieven u betaalt. Omdat een dergelijke financiële oplossing altijd maatwerk betreft, is het aan te raden contact op te nemen met een financieringsspecialist.

3. Ondernemen en managen zijn twee verschillende dingen

Zaken die aan het begin van uw bedrijf nog leuk leken zoals de aankoop van het bedrijfspand of de aanschaf van leaseauto’s, werden na verloop van tijd meer lasten dan lusten. De organisatie en administratie van uw bedrijf kan op den duur zoveel tijd en energie vergen, dat op den duur de lol van het ondernemen vergaat. 

Durft u goed in de spiegel te kijken? Kunt u goed delegeren en structureren? Dan kunt u waarschijnlijk prima uw eigen onderneming managen! Er zijn echter ook ondernemers die er moeite mee hebben niet meer met de voeten in de klei te staan. Het contact met klanten missen. En gek worden van alle wet- en regelgeving, financiële rompslomp en de vakantieaanvragen van het personeel. Wellicht is het dan slim om een operationeel manager/directeur aan te stellen. Zodat u meer afstand kunt nemen van de dagelijkse hectiek.

Zorg sowieso voor specialisten om u heen. In uw bedrijf of anders in uw netwerk. Maak gezamenlijk plannen met hen en concretiseer doelen en activiteiten. Zodat u verzekerd ben van Return on Investment!

Meer informatie?

Wilt u meer lezen over de grootste financiële uitdagingen van het MKB? Download dan deze handige whitepaper. Met actuele ontwikkelingen en tips. Heeft u vragen of wilt u eens sparren over uw uitdagingen als ondernemer? De koffie staat klaar!

Ruud van der Zeeuw

Sales manager Factoring bij abcfinance