Financieel fit worden én blijven in een tijd van toenemende uitdagingen

Financieel fit worden én blijven in een tijd van toenemende uitdagingen? Met het oog op beperkte financieringsmogelijkheden, stijgende energietarieven en digitale dreiging, vormt dit een enorme uitdaging voor ondernemers in het MKB. Problemen bieden tegelijkertijd ook weer kansen. Kansen om de zaken op een andere en meer innovatieve manier aan te pakken. Met de juiste focus en maatregelen wordt financiële fitheid ‘As simple as abc’.  Lees de drie topics in deze aflevering van het abc-tje van abcinance.

1. Alternatieve financiering


Groene leningen of toch duurzaam financieren met leasing?

Volgens de wil van de Europese Commissie is er een nieuwe vorm van financiering om de aangekondigde Green Deal te promoten: groene leningen. Hiermee worden leningen bedoeld die zijn gekoppeld aan duurzaamheidscriteria en die bijzondere voorwaarden bieden als daaraan wordt voldaan. Het aanbod lijkt echter niet erg praktisch, althans niet voor middelgrote bedrijven. Er gaat immers veel inspanning gepaard met dataverzameling en ook een onzekere bureaucratie. Is financieren met groene financiering de moeite waard?

Voordelen leasing

De bureaucratische inspanning achter groene leningen is relatief eenvoudig te organiseren voor grote en middelgrote bedrijven. Dit is echter vrij ongebruikelijk in kleinere middelgrote bedrijven. 

Bij groene leningen moet worden omgegaan met voorwaarden en bureaucratie, wat uiteindelijk leidt tot een black box. Een ongeval, storm of de gekende onzekere toekomst kan immers de kerncijfers voor de kredietnemer verpesten. Bij leasing daarentegen zijn er meer service-, pay-as-you-earn- en belastingvoordelen als aftrekpost.

2. Besparen op Energie – Het is er nu echt tijd voor…

Energiebesparing staat hoog op de agenda van ondernemers. Naast overwegingen t.a.v. kostenbesparing en duurzaamheid, speelt de afhankelijkheid van olie en gas uit het buitenland een belangrijke rol. 

In het artikel ‘Waarom het nú echt tijd is om energie te besparen’ op de website www.deondernemer.nl, legt Demi van den Brink uit waarom. Demi is consultant bij energieadviesbureau Klimaatroute.

Argumenten voor energiebesparing door het MKB zijn o.a.:

  • Kostenbesparing, zeker gezien de hoge energieprijzen;
  • Het is goed voor het imago van het bedrijf;
  • De terugverdientijd van maatregelen wordt korter;
  • Het draagt bij aan het behalen van de CO-2 doelen voor 2030.

Foutieve informatievoorziening en onzekerheid rond toekomstige wetgeving zijn zaken die ondernemers nog tegenhouden om direct actie te ondernemen. Ook de hoogte van benodigde investeringen vormt een drempel voor een energie-efficiëntere bedrijfsvoering.

Het behalen van een energielabel-C, of hoger is, zeker voor kantoren groten dan 100 m² een extra argument om te investeren in bijvoorbeeld zonnepanelen.

Waar beginnen?

Begin met het reduceren van het energieverbruik. Vervang verlichting en apparaten met een relatief hoog stroomverbruik door LED-verlichting en nieuwere apparaten. Kijk daarbij ook naar de isolatie van het gebouw. Overweeg vervolgens investering in zonnepanelen en/of warmtepomp, of kijk naar de mogelijkheden van leasing! Lees het uitgebreide artikel op de website van De Ondernemer.

3. Cybercrime – Financiële dreiging en mogelijke maatregelen

Met de oorlogsdreiging uit Rusland, neemt ook de dreiging van cybercriminaliteit toe. Volgens een artikel op de website van Executive People vormt cybercrime inmiddels de grootste dreiging voor bedrijven. Uit onderzoek blijkt dat structurele en innovatieve beveiliging tegen cyberaanvallen niet bij ieder bedrijf topprioriteit is. Daarnaast ontwikkelen cybercriminelen zich sneller dan cyberbeveiligers kunnen bijhouden. 

Onderzoek van ING bevestigt dit beeld. Naast de financiële schade van het betalen van het ‘losgeld’ bij ransomware, is de schade door het verlies van omzet, de reputatieschade en de kosten van het ‘fixen’ van de technische schade groot. 

Ondernemers doen er goed aan om cybersecurity hoog op de strategie-agenda te zetten. Investeren in optimale digitale beveiliging, fall-back-scenario’s en het aangaan van een cyberverzekering kan een hoop financieel leed besparen!

Een eenvoudig abc-tje

Kortom: Meer focus op Alternatieve financiering, Besparing op energie en Cybersecurity zijn 3 belangrijke stappen op weg naar financieel fit en gezond worden en blijven. 

Smaakt dit naar meer? Heeft u behoefte aan nog meer tips en tools om in 2022 aan de financiële conditie van uw bedrijf te werken? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief

Heeft u een goede tip voor ondernemers om de financiële voornemens vol te kunnen houden? Of heeft u onderwerpen die u graag behandeld wilt zien? Stuur die dan op naar marketing(at)abcfinance.nl. De beste tips nemen we op in het volgende abc-tje.

Antoinette Dorrestein

Marketing Manager bij abcfinance 

[ Eindhoven - Utrecht ]