Grote faillisementsgolf op komst!

De grote faillissementsgolf onder bedrijven. Hij zou komen in de zomer, in het najaar, in het begin van het nieuwe jaar, maar in ieder geval het tweede kwartaal van 2021, zo meldde eind november de Financiële Telegraaf. Volgens experts is de golf aan faillissementen onvermijdelijk. Al met al zorgt de huidige pandemie al maanden voor spannende tijden bij ondernemers.

Welke problemen gaan de nieuwe coronavirussen, zoals  B.1.1.7, ook wel de Britse variant genoemd, met zich meebrengen? De aanscherping van de maatregelen in de strijd tegen het coronavirus werden onlangs afgekondigd, om de verdere verspreiding van het genoemde virus tegen te gaan. Vanaf zaterdag 23 januari geldt er tevens een avondklok en zijn er strengere regels rond reizen en visite thuis.

Is er onvoldoende hulp voor MKB bij aanpak schulden?

Veel ondernemers in het Midden- en KleinBedrijf zien door de verlenging van de lockdown dat zij verder interen op hun eigen vermogen, persoonlijke schulden ontstaan en faillissementen dreigen. Tegelijkertijd is er geen centraal hulppunt waar MKB’ers aan de bel kunnen trekken als ze financiële problemen hebben, aldus onderzoek van accountantskantoor Deloitte in opdracht van platform SchuldenlabNL. 

De steunmaatregelen zijn lang niet toereikend om financiële drama’s bij MKB’ers te voorkomen. Wanneer de steun stopt, houden ondernemers het niet lang meer vol. De overheidssteun is grotendeels ‘one-size-fits-all’ en het komt niet altijd op de goede plek terecht. Ondernemers die door de coronacrisis in financiële problemen raken, komen terecht in een doolhof van hulpinstanties, zo stelt het onderzoek.

Overheid blijft steunpakket uitbreiden

Hoe dan ook. De crisis is nog lang niet voorbij. De schuldenproblematiek in Nederland zal toenemen, ook onder het mkb. Het goede nieuws is dat het huidige steunpakket loopt tot en met juni, dat er diverse pakketen bijkomen en de huidige steun verder wordt uitgebreid.

Informatie hierover is terug te vinden op de website van de  Kamer van Koophandel en de Rijksoverheid. Laat je goed informeren over de mogelijkheden van bijvoorbeeld Klein Krediet Corona, GO-C regeling en Time Out Arrangement (TOA).

Alternatieve financiering voor MKB is beschikbaar

Dat MKB-ondernemers nog onvoldoende op de hoogte zijn van "een groot deel van de alternatieve financieringsvormen", zoals in het eerder genoemde onderzoeksrapport staat is geen nieuws. Verder blijkt uit het onderzoek dat "als ze hulp zoeken, ondernemers terecht komen in een versnipperd landschap van partijen met conflicterende belangen", aldus Deloitte. 

Het is goed voor te stellen dat ondernemers door de bomen het bos niet meer zien, of geen ervaring hebben met alternatieve financiers. En het bijhouden van de verruimingen binnen het steunpakket vergt ook tijd en aandacht. Toch is alternatieve financiering ruim beschikbaar. De vraag blijft; krijgen de experts gelijk en regent het straks failissementen? Het jaar 2020 bracht chaos en onverwachte verandering. Daarbij zijn er ook nieuwe ontwikkelingen in gang gezet die in 2021 tot wasdom kunnen komen.

Door de corona-uitbraak, die een motor bleek voor digitalisering, is de rol van digitalisering in een versnelling gekomen. Veel bedrijven hebben zich opnieuw uitgevonden. En ondernemingen blijken juist steeds meer, sneller en makkelijker de weg naar alternatieve financiering te vinden. De crisis zorgt dus ook voor vernieuwing én verheldering. 

Meer weten over de alternatieve financiering van abcfinance?

De overheidssteun geeft bedrijven lucht en tijd om plannen te maken of bij te stellen om de beste acties te ondernemen. Dit is de tijd om écht ondernemer te zijn én om advies en hulp te vragen. Is uw businessmodel nog wel van deze tijd? Is de personele bezetting goed? Biedt uw huidige financiering voldoende ruimte om te groeien? Praten met de bank of op zoek naar alternatieve financiering of een nieuwe financieringsmix? Neem contact op met één van onze experts.  

Laten we samen uitkijken naar het moment dat de economie weer aantrekt. Is uw bedrijf er dan klaar voor? Als u vragen heeft over alternatieve financiering van abcfinance maak dan vrijblijvend een afspraak dan zoeken we samen naar een passende oplossing voor uw onderneming. Uiteraard behoort een afspraak op afstand (via een online meeting) ook tot de mogelijkheden. Door nu stappen te ondernemen kunnen problemen misschien voorkomen worden, en gaat niet straks 'de stekker eruit', waar Herman Jansen in een eerder artikel voor waarschuwde.

Marcel Spijkers

Marcel Spijkers is Managing Director bij abcfinance B.V.

+ 31(0)40 239 30 90 

Door de corona-uitbraak, die een motor bleek voor 
digitalisering, is de rol van digitalisering in een versnelling gekomen. Veel bedrijven hebben zich opnieuw uitgevonden.

Ondernemingen blijken juist steeds meer, sneller en makkelijker de weg naar alternatieve financiering te vinden. De crisis zorgt ook voor vernieuwing én verheldering.