Interview met Marcel Spijkers in het Magazine Goeie Zaken

Verantwoord financieren is kwestie van durven ondernemen.Marcel Spijkers is een kleine twee jaar managing director binnen abcfinance B.V. (voorheen Transned Finance B.V.) . Een relatief korte periode, maar wel een periode waarin hij duidelijk zijn stempel heeft gedrukt op de wijze waarop abcfinance zich beweegt op de markt van leasing, factoring en collections. “Vanaf het eerste moment dat ik hier ben aangetreden, heb ik benadrukt dat we vooral moesten opereren vanuit ondernemerschap. Natuurlijk is het in onze branche gebruikelijk om af te gaan op cijfers, maar ik geloof er in dat je je kunt onderscheiden door ook eens op de stoel van de ondernemer te gaan zitten. En binnen de bandbreedtes van verantwoord risico dat krediet een keer wel te verstrekken. Dan geef je namelijk invulling aan het woord partnership.”

LANGE TERMIJN
Spijkers kijkt uit over de randweg Eindhoven vanuit het pand aan de Beemdstraat en vervolgt: “En dit moet je niet zien als een aanval op de meer traditionele financiële instellingen, maar het is slechts een constatering dat je ondernemers pas echt vooruit helpt op de momenten dat het er echt om gaat. Om hem net even dat duwtje in de rug te geven waardoor hij succesvol is, wordt of kan blijven.
En ja, dat doen we ook gewoon tegen zakelijke voorwaarden die er voor zorgen dat wij ook onze groeiambities kunnen realiseren. Maar wel met als doel een lange termijnrelatie met die klant op te bouwen.”

BREDE DOELGROEP
Het is een visie die er voor heeft gezorgd dat abcfinance een gezonde groei laat zien. Met als basis een sterke positie in de wereld van transport & Logistiek richt abcfinance, onderdeel van het Duitse Wehrhahn KG, zich inmiddels in de volle breedte op financieringsvraagstukken
van bedrijven uit het segment mkb en mkb-plus. 
Spijkers: “Ik zeg wel eens gekscherend dat we alles financieren wat rijdt, roest of waar een stekker aanzit. Maar eigenlijk is het pallet nog wel wat groter. Ook keukeninrichtingen, kantoorinterieur en fitness apparatuur kunnen we bijvoorbeeld financieren. Daarnaast verzorgen we vanuit Utrecht natuurlijk nog onze factoringactiviteiten en een stuk incasso. Daarmee bieden we een compleet pakket aan diensten.”

SOLIDE BASIS
Is abcfinance in Nederland een relatief jonge speler. In Duitsland is het bedrijf, met als moeder Werhahn, een meer dan gerenommeerde partij. Werhahn Gruppe is een familieconcern met een diversiteit aan activiteiten, van asfalt tot bakproducten en van cosmetica tot bancaire zaken. Met een eigen vermogen van 1,7 miljard Euro en plusminus 10.000 FTE is Werhahn KG één van de grootste ondernemingen in Duitsland. abcfinance GmbH, dat eveneens onderdeel uitmaakt van Werhahn, is al meer dan drie decennia een van de grootste financieringspartners in Duitsland van het midden- en kleinbedrijf. Als zodanig heeft abcfinance ook de bankstatus verkregen waarmee compliance, solvabiliteit en betrouwbaarheid hoog in het vaandel staan. Spijkers: “Behoorlijk indrukwekkende cijfers. Van de andere kant zijn er nog vele grotere spelers in de markt. De kracht van de wijze waarop we een en ander hebben ingericht, is echter dat we als abcfinance een solide basis hebben, maar dat we wel de slagkracht hebben die een ondernemer van ons mag verwachten. Heel veel transacties beoordelen wij bijvoorbeeld in eigen huis en wij geven al dan niet het groene licht. Dat betekent dat we naast vertrouwen en solvabiliteit ook snelheid van handelen kunnen garanderen. En dat kan in bepaalde gevallen natuurlijk van doorslaggevend belang zijn.”

EIGEN VERANTWOORDELIJKHEID
Het is het nemen van die eigen verantwoordelijkheid die Spijkers ook dagelijks op de werkvloer propageert. “Binnen bepaalde bandbreedtes mogen onze Sales Managers zelf de beslissing nemen of zij wel of geen financiering aanbieden en tegen welke voorwaarden. Natuurlijk vindt er vervolgens nog wel toetsing plaats waarbij we, net als elke andere financiële dienstverlener, kritisch kijken naar de aanvraag en deze alleen goedkeuren met de juiste cijfermatige onderbouwing. En is die in orde sluiten we de transactie. En soms moet je ook wel eens ‘nee’ verkopen. Ook dat is waar. Maar ‘nee’ is ook een antwoord. Ook daarmee kan de ondernemer verder. Al is dat gelukkig niet het standaard antwoord wat een ondernemer van abcfinance zal horen. Daarvoor zijn we teveel zelf ondernemer.”

(Goeie Zaken, Magazine voor succesvol ondernemen - oktober 2015)