Is ‘Arbeid’ het snelst groeiende bedrijfsrisico?

 

Wie had dat gedacht? De factor ‘Arbeid’ als groeiende bedreiging voor de financiële conditie van het MKB. En dat mede als gevolg van de situatie in Oost-Europa. De wens de onderneming financieel fit maken en te houden vindt steeds meer beren op de weg. Is financiële fitheid van je bedrijf nog wel zo ‘easy as abc’? Vandaag de ‘A’ van ‘Arbeid’, ook wel bekend als ‘Human Capital’. 

  3 risicofactoren

  De kosten van het ‘menselijk kapitaal’ in een onderneming dreigen te escaleren. In de markt zien we 3 belangrijke factoren die bijdragen aan deze ontwikkeling:

  1. Krapte op de arbeidsmarkt
  2. ‘The great resignation’ die ook het Nederlandse MKB treft
  3. Arbeidsconflicten over inflatiecorrectie salaris

  De trend naar een krappe arbeidsmarkt die sinds 2014 merkbaar is, is tijdelijk onderbroken in het begin van de corona crisis. Recent onderzoek van het CBS toont aan dat het aantal openstaande vacatures inmiddels groter is dan het aantal werkzoekenden. De factor Arbeid wordt hiermee een schaars bedrijfsmiddel. Het werven van nieuw personeel is moeilijk, zo niet onmogelijk geworden. 

  Het behouden van bestaand personeel is al even problematisch. Naast de grote uitstroom van Babyboomers die de pensioengerechtigde leeftijd bereiken, wil een groot gedeelte van de werknemers in het MKB van baan veranderen. Een recent onderzoek van Personio toont aan dat bijna de helt van de ondervraagde medewerkers van baan wil veranderen.

  Daarbovenop komt nu ook de dreiging van arbeidsconflicten over de correctie van het salaris voor de extreem hoge inflatie, in maart 2022 al 9,7%!

  Meer investeren in waardering

  Hoe zorg je als MKB-Ondernemer ervoor dat de financiële fitheid van je bedrijf niet ernstig in gevaar komt? Oplossingen liggen vooral op gebieden als Cashflow, Digitalisering en Waardering.

  Hogere investeringen in de factor Arbeid vraagt om een herschikking van financiële middelen en het verder optimaliseren van werkkapitaal en de cash flow binnen het bedrijf. Daarnaast kan verdere automatisering en digitalisering van bedrijfsprocessen de afhankelijkheid van de factor arbeid reduceren. Tot slot dient het MKB meer te investeren in de waardering van medewerkers. Een tevreden medewerker blijft trouw aan het bedrijf en is ook nog eens productiever.

  Realisatie van bovenvermelde oplossingen is o.a. mogelijk met financiële oplossingen als Leasing en Factoring. Denk hierbij aan optimalisatie van debiteurenbeheer en incasso, tot het leasen van bedrijfsmiddelen voor je personeel. Meer oplossingen voor de grootste financiële uitdagingen voor het MKB worden vermeld in de Whitepaper: ‘De grootste financiële uitdagingen voor het MKB. Zo lost u ze op.’