Registratie- en kentekenplicht 2021

Sinds 1 januari 2021 zijn er nieuwe regels van kracht rondom registratie- en kentekenplicht voor (land)bouwvoertuigen. De registratieplicht geldt voor zowel bestaande als nieuwe (land)bouwvoertuigen. Er is een overgangsperiode voor bestaande voertuigen tot 31 december 2021. We zijn inmiddels al bijna op helft van het jaar. Heeft u de registratie nog niet geregeld, dan heeft u nog een paar maanden de tijd. In dit artikel geven we aan wat nu de voordelen zijn. En voor de volledigheid zetten we de wijzigingen en regels nog een keer op een rij. 

Op welke datum wordt welke stap van de Wet ingevoerd? 

  • 1 januari 2021
    Nieuwe (land)bouwvoertuigen moeten goedgekeurd en geregistreerd worden en voorzien van een kentekenplaat. De maximumsnelheid voor (land)bouwvoertuigen gaat dan omhoog van 25 km. per uur naar 40 km. per uur.
  • 1 januari t/m 31 december 2021 (overgangsperiode)
    Bestaande (land)bouwvoertuigen moeten geregistreerd worden en kunnen optioneel een kentekenplaat aanvragen.
  • 1 mei 2021
    Vanaf 1 mei 2021 wordt gestart met APK-keuringen van trekkers met een constructiesnelheid vanaf 40 km. per uur.
  • 1 januari 2025
    De kentekenplicht geldt vanaf 1 januari 2025 voor alle (land)bouwvoertuigen op de openbare weg.

Waarom een registratie- en kentekenplicht?

De Europese Commissie heeft besloten dat er een verplichte APK komt voor land- en bosbouwtractoren. In Nederland combineert de overheid deze registratie met een kentekenplicht. We zijn het enige land in Europa waar kentekens voor tractoren nog niet verplicht was.

Met de registratie bij het RDW zijn de voertuigen in de toekomst te traceren. Een voertuig is sneller terug te vinden als het gestolen wordt en is het sneller op te sporen als het betrokken raakt bij een ongeluk. De maatregel brengt zo ook een lager risico op diefstal met zich mee. 

Tot slot is er de bevordering van de verkeersveiligheid. Verzekeraars en financiers zijn dan ook blij met de maatregel. De eigenaar plukt ook de vruchten, want op het moment dat het kenteken van het voertuig vastligt, kan het voertuig niet worden overgeschreven als sprake is van openstaande financiering. Wie een landbouwvoertuig koopt, weet voortaan zeker dat daar geen financiering op rust. Op de website van het RDW vindt u veelgestelde vragen en de daarbij behorende antwoorden.

De belangrijkste wijzigingen op een rij:

  1. Registratieplicht voor bestaande (land)bouwvoertuigen;
  2. kentekenplicht voor sommige (land)bouwvoertuigen;
  3. maximumsnelheid van 25 naar 40 km/u;
  4. verplichte APK* vanaf 1 mei 2021.

*De verplichte APK geldt voor voertuigen met een constructiesnelheid boven de 40 km/u.

Wat houdt de overgangsperiode precies in?

De nieuwe regeling is op 1 januari 2021 ingegaan. Dat betekent niet dat u direct een boete krijgt. Voor bestaande voertuigen is er een overgangsperiode tot en met 31 december 2021. In de tussentijd mag er gewoon mee worden gereden. Vanaf 1 januari 2022 mogen voertuigen zonder registratie- en/of kenteken niet meer op de openbare weg. Ook moet u vanaf dan het voertuig eerst laten keuren voordat het geregistreerd mag worden. Uiterlijk 1 januari 2025 moet er op elk geregistreerd voertuig een eigen kentekenplaat zitten.

Bestaande en nieuwe voertuigen en uitzonderingen

Met bestaande (land)bouwvoertuigen bedoelen we:

  • Land- en bosbouwtrekkers op wielen of rupsen (lbt’s), ongeacht de maximumconstructiesnelheid.
  • Motorrijtuigen met beperkte snelheid (mmbs’en) met een maximumconstructiesnelheid van 6 km/u of hoger.
  • Land- en bosbouwaanhangwagens en verwisselbare getrokken uitrustingsstukken als de maximumconstructiesnelheid hoger is dan 25 km/u of als ze ontheffingsplichtig zijn.

Bestaande voertuigen

Vanaf 1 januari moeten bestaande (land)bouwvoertuigen geregistreerd worden bij de RDW. In veel gevallen moet het voertuig ook voorzien worden van een kentekenplaat. Bijvoorbeeld als het voertuig sneller kan dan 25 kilometer per uur of als er een ontheffing voor nodig vanwege afmetingen of gewicht. De kentekenplaat moet goed zichtbaar zijn aan de achterzijde van het voertuig. 

Ook land- of bosbouwaanhangers en verwisselbare getrokken uitrustingsstukken die zwaarder zijn dan 750 kg moeten verplicht een kentekenplaat hebben. Als hiermee niet harder wordt gereden dan 25 kilometer per uur én ze zijn niet ontheffingsplichtig, dan mag er ook een volgplaat (witte kentekenplaat) worden bevestigd. 

Nieuwe voertuigen

Schaft u een nieuw (land)bouwvoertuigen na 1 januari 2021 aan, dan wordt deze automatisch door de dealer geregistreerd en van een kenteken voorzien. Dit geldt ook voor aanhangers en verwisselbare getrokken uitrustingsstukken, ongeacht de maximum constructiesnelheid.

Nieuwe assets worden door de leverancier geregistreerd op basis van een Certificaat van Overeenstemming (CVO) of een Individueel Goedkeuring Certificaat (IGC).

Uitzonderingen

Er zijn een paar uitzonderingen op de registratie en kentekenplicht, namelijk:

  1.  Aanhangwagens met een maximum massa < 750 kg
  2.  Mobiele Machines smaller dan 130 cm voor: bestrijden onkruid, maaien, vegen, sneeuw ruimen, gladheid bestrijden en/of
     hondenpoep opzuigen zonder trekinrichting achterzijde.
  3.  Mobiele Machines smaller dan 130 cm met hefinrichting aan de voorzijde (heftrucks) mogen geen aanhangwagens  trekken
  4.  Fruittreintjes tussen 30 juni en 1 december
  5.  Voertuigen met max. constructiesnelheid van niet meer dan 6 km/u
  6.  1-assige motorrijtuigen
  7.  Meeneemheftrucks
  8.  Asfalteermachines, asfaltfreesmachines en walsen
  9. Voertuigen die nooit op de openbare weg komen

 

Tot slot

Het is voor de verzekering belangrijk om na registratie direct het kenteken en de meldcode door te geven. Deze worden opgenomen in de verzekeringspolis voor een volledige dekking. 

Wilt u met ons van gedachten wisselen over bovenstaande maatregelen of over het leasen van een voertuig waarvoor u of één van uw klanten interesse heeft? Neem contact met ons op dan kunnen we samen kijken naar de mogelijkheden en de te nemen stappen.

Mark Vermulst

Manager Sales Operations bij abcfinance

 

+31 (0)73 704 1300

Wij vinden het belangrijk dat een leasevoorstel goed aansluit bij de wensen van de markt. En dat een leaseproces eenvoudig en goed te organiseren is voor onze vendor partners. We standaardiseren waar dit meerwaarde biedt en gebruiken creativiteit en maatwerk om het verschil te maken.” [ Mark Vermulst - abcfinance ]