Het “Inflatiespook” jaagt werknemers en werkgevers de stuipen op het lijf. Is dat terecht?

 

De schrik zit er goed in, bij zowel werknemers als werkgevers. Al sinds het begin van dit jaar domineert de hoge inflatie het economische nieuws. Dat klinkt heel heftig, maar is dat wel zo? De ervaring leert dat inflatie geen probleem hoeft te zijn. Het is vooral belangrijk om goed te handelen met de juiste kennis en oog voor de economie. We helpen je daar graag bij.

    Wat is inflatie?

    Inflatie is een stijging van het algemeen prijspeil. Deze omschrijft de ontwikkeling van een gewogen gemiddelde van de prijzen, ook wel consumentenprijsindex (CPI) genoemd, in een land. Het kan zijn dat één product stijgt (inflatie) terwijl een ander product daalt (deflatie). De gemiddelde stijging (gewogen gemiddelde) is het inflatiepercentage. Er wordt hierbij rekening gehouden met hoeveel procent van het inkomen wordt uitgegeven aan producten. Producten waaraan veel geld wordt besteed tellen zwaarder mee in het gemiddelde.

    Wat betekent hoge inflatie?

    Bij een hoge inflatie stijgen de prijzen over de gehele breedte van de markt. Bij een inflatie van 10% kostte een product vorig jaar € 1,00 en nu € 1,10. Het geld wordt dus minder waard. Het percentage dat je in het nieuws leest of hoort is een algemene graad. Niet alle prijzen van alle markten worden meegenomen in het inflatiecijfer (CPI). zoals:

    1. Inkomstenbelasting en sociale verzekeringspremies
    2. De premie voor de basis zorgverzekering
    3. Het eigen risico-bedrag in de zorgverzekering
    4. Aankoop van huizen en daarmee samenhangende kosten
    5. Aandelen en andere beleggingen


    De grootste veroorzakers van inflatie zijn vaak brandstof- en/of energieprijzen. Wanneer de hoge prijzen in deze markt(en) langere tijd aanhoudt, volgen de overige markten ook. Wij hebben dan ook het meest last bij een langdurige inflatie. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft een aantal middelen om invloed uit te oefenen op de inflatie en richt zich over het algemeen op een inflatie rond de 2%. 

    Waar kun je rekening mee houden bij een hoge inflatie?

    Met het inzicht dat geld minder waard wordt is het een logische gedachte om nu zo snel mogelijk geld uit te geven. Het is nu immers nog meer waard dan over bijvoorbeeld een jaar. Daar is op zich niets mis mee, al moeten er wel een paar kanttekeningen worden gezet. De drie belangrijkste op een rijtje: 

    Andere investeringen

    De gedachte dat je geld straks minder waard is betekent niet dat je zomaar geld moet uitgeven. Slim investeren is hierbij belangrijk. Zorg dat je investeert in zaken die zich in de toekomst terugverdienen.

    Behoud liquiditeit

    Voor elk bedrijf is liquiditeit belangrijk voor de continuïteit van de bedrijfsvoering. Houd daar rekening mee als je gaat investeren. Bij abcfinance bieden we verschillende oplossingen om de liquiditeit te waarborgen.

    Continu veranderende prijzen

    Is er een aanhoudende inflatie? Dan kan het verstandig zijn om zo snel mogelijk te investeren. Maar de prijzen kunnen ook dalen. Wat als er in de toekomst een deflatie is? Dan kun je misschien beter nog even wachten. Ga je investeren? Zorg dat altijd dat je een gedegen kennis en zicht op de markt hebt. Al blijft er altijd een speculatief element. De prijs kan in de toekomst verder stijgen, gelijk blijven of juist dalen.

    Wat te doen bij inflatie?

    Zoals bij elke verandering zijn er winnaars en verliezers. Er is veel winst te behalen door goed in te spelen op economische veranderen, maar er kunnen ook grote verliezen op het spel staan. Het is van belang om een goede inschatting te maken of je goed te laten adviseren om op een verstandige manier om te gaan tijdens een inflatie.

    Invloed van inflatie op rente
    Een stijgende inflatie heeft effect op de rente. Het rentepercentage wordt verhoogd om de inflatie af te remmen. Dit zal ook effect hebben op de rekenrentes bij abcfinance en de kosten van de producten en diensten.

    Bij abcfinance bieden we verschillende financiële oplossingen voor de zakelijke markt. Daarnaast gaan onze experts graag met u in gesprek om het beste advies voor uw situatie te bepalen. Wilt u meer weten over onze mogelijkheden en oplossingen of wilt u een gesprek met één van onze experts? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

    Meer oplossingen voor de grootste financiële uitdagingen voor het MKB worden vermeld in de Whitepaper: ‘De grootste financiële uitdagingen voor het MKB. Zo lost u ze op.’

    Antoinette Dorrestein

    Marketing Manager bij abcfinance