Factoring check
abcfinance
Wil je weten of jouw onderneming geschikt is voor factoring? Doe onze factoring check en kom erachter.

Welke soorten factoring zijn er?

Welke soort factoring je ook kiest, de basis is altijd hetzelfde. Je verkoopt je facturen aan een factoringmaatschappij, bijvoorbeeld abcfinance. Bij ons krijg je binnen 48 uur het factuurbedrag op je rekening. In ruil voor deze service betaal je een klein percentage van de totale waarde van de factuur. Dat doe je zodra de debiteur (na een ruime betaaltermijn) het geld heeft overgemaakt. 

Maar wat zijn dan de verschillen?

De verschillen zitten hem in de kosten, de dienstverlening en de manier waarop de factoringmaatschappij risico’s berekent en afdekt. Hoe dat precies zit leggen we hieronder uit. We vertellen je meer over 

  • Non-Recourse factoring / Full service factoring (met kredietverzekering).  
  • Recourse factoring (zonder kredietverzekering)
  • American factoring

Bij abcfinance richten wij ons op full service factoring. Om je een compleet beeld te geven, leggen we ook de andere twee soorten factoring uit. 

Wat is non-recourse factoring (full service factoring) ?

De factoringmaatschappij stelt een completer risicoprofiel op dan bij recourse factoring. Ze kijken de kredietwaardigheid van je klanten en het aantal debiteuren en de ouderdom in je debiteurenportefeuille. Ook wordt er gekeken naar financiële prestaties.   

Full service factoring is een uitgebreide vorm van factoring waarbij de factoringmaatschappij niet alleen zorgt voor de financiering van de facturen, maar ook de volledige administratie en het debiteurenbeheer overneemt. Dit betekent dat het bedrijf zijn facturen verkoopt aan de factoringmaatschappij, die vervolgens het volledige proces van facturatie, incasso en kredietrisicobeheer afhandelt. Hierdoor kan het bedrijf zich concentreren op zijn kernactiviteiten zonder zich zorgen te maken over betalingen en de opvolging ervan. 

De belangrijkste kenmerken van full service factoring zijn: 

  • Financiering van facturen: Het bedrijf krijgt een groot deel van de factuurwaarde (meestal 80-90%) direct uitbetaald door de factoringmaatschappij, waardoor het snel over liquiditeit beschikt. 
  • Debiteurenbeheer: De factoringmaatschappij neemt de volledige verantwoordelijkheid voor het opvolgen van openstaande facturen, zoals het versturen van herinneringen en het innen van betalingen. 
  • Kredietverzekering: Vaak biedt full service factoring bescherming tegen wanbetaling. Bij non-recourse factoring neemt de factoringmaatschappij het risico over als een klant niet kan betalen, wat financiële zekerheid biedt voor het bedrijf. 
  • Kredietcontrole: De factoringmaatschappij voert kredietcontroles uit op klanten om ervoor te zorgen dat het bedrijf alleen zaken doet met betrouwbare klanten. Dit kan helpen om het risico op wanbetaling te verminderen. 

Wanneer is deze vorm van factoring aantrekkelijk?

  • Full service factoring is een complete oplossing voor bedrijven die niet alleen behoefte hebben aan een snellere cashflow en tevens hun debiteurenbeheer en kredietrisico willen uitbesteden.  

  • Full service factoring is aantrekkelijk voor bedrijven met veel openstaande facturen en klanten met lange betalingstermijnen. 

  • Bij full service factoring wordt het debiteurenbeheer overgenomen. Dat neemt veel zorgen uit handen. 

  • Deze vorm van factoring is interessant voor mkb-organisaties die winstgevend zijn en veel omzet draaien. Want: hoe hoger de omzet is hoe lager de factoringtarieven die worden betaalt. Dit is een voordeel bij full service factoring. 

Bovendien heeft het bedrijf geen last meer van wanbetalers. De factoringmaatschappij betaalt in dat geval de incassokosten en afschrijving. Hert bedrijf bespaart daarnaast ook op het debiteurenbeheer en het is mogelijk om betalingskorting bij leveranciers te krijgen. Kortom: met full service factoring worden zorgen uit handen genomen. 

De meest gestelde vragen over full service factoring

  • Hoelang duurt de samenwerking? We gaan een samenwerking aan voor de lange termijn: minstens een jaar, maar liever veel langer.
  • Wat zijn de acceptatievoorwaarden?
    1. Het is een B2B-factuur
    2. De diensten zijn afgerond of het product is geleverd
    3. De kredietwaardering van je debiteur is acceptabel
    4. Je factureert binnen Europa
    5. Er is geen onenigheid over de factuur
  • Hoeveel procent van de factuur krijg ik uitbetaald? Je krijgt tot 90% meteen uitbetaald.
  • Hoeveel betaal ik? Het factorloon is meestal minder dan 1% van de totale omzet per jaar. Je betaalt nooit meer dan 1,5%.  
  • Hoe zit het met het debiteurenrisico? Dat wordt van je overgenomen. Dus geen zorgen meer over wanbetaling en incassotrajecten.
  • Hoe zit het met debiteurenbeheer? Dat bepaal je zelf. Meestal neemt de factoringmaatschappij het van je over, inclusief rekeningoverzichten en belcontacten. Maar je mag het ook zelf in de hand houden. In overleg bepaal je wat voor jou het beste past.

Wat is recourse factoring?

Bij recourse factoring ga je een exclusieve samenwerking aan voor de lange termijn. De factoringmaatschappij kan je debiteurenbeheer overnemen en betaalt je factuur snel uit. Precies als bij full service factoring. Het verschil? Het risico en de risicobeoordeling. En die heeft weer invloed op de hoogte van het tarief en de financieringsruimte. Hoe groter het risico, hoe hoger de kosten en hoe kleiner de bestedingsruimte.  

Bij recourse factoring heeft de kredietwaardigheid van de debiteuren dus minder invloed in tegenstelling tot non-recourse factoring (full service factoring). Aangezien het faillissementsrisico van de debiteur bij recourse factoring niet wordt overgenomen door de factormaatschappij is het van belang dat afschrijvingen door faillissement van de debiteur niet de continuïteit van het bedrijf in gevaar brengen.  

Recourse factoring is dus ideaal voor bedrijven met een grote spreiding in de debiteurenportefeuille en debiteuren met een goede betaalmoraliteit. Tevens is het voor de acceptatie van belang dat er een positief eigen vermogen is.  

Wat is American factoring?

Dit is factoring per factuur. Je bepaalt zelf welke facturen je verkoopt, en aan welke factoringmaatschappij. Dat moet wel een factuur van een kredietwaardige klant zijn.

Het voordeel? American factoring is heel snel en laagdrempelig.

Het nadeel? American factoring is duurder. De kosten kunnen oplopen tot 6%. Ons advies? Verkoop alleen losse facturen als je heel snel geld nodig hebt.

Kortom

  • Eenmalig snel geld nodig? Kies American factoring
  • Minder kredietwaardige debiteuren? Waarschijnlijk past recourse factoring het beste bij je
  • In alle andere gevallen is full service factoring het beste. Check het met onze factoring check

Twijfel je nog? Ons advies: laat je goed informeren en vraag verschillende offertes aan. 

Accountmanager factoring bij abcfinance

Wij staan voor je klaar

Wil je meer weten over factoring? Onze ervaren professionals zijn kind aan huis in het mkb. Ze helpen je graag verder en geven advies op maat.

Afspraak inplannen Factoring check
Bel mij terug
Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en valt onder het Privacybeleid en de Servicevoorwaarden van Google.
Verstuur een e-mail
Plan een afspraak
Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en valt onder het Privacybeleid en de Servicevoorwaarden van Google.