Factoring check
abcfinance
Wil je weten of jouw onderneming geschikt is voor factoring? Doe onze factoring check en kom erachter.
Naar de factoring check

Welke soorten factoring zijn er?

Welke soort factoring je ook kiest, de basis is altijd hetzelfde. Je verkoopt je facturen aan een factoringmaatschappij, bijvoorbeeld abcfinance. Bij ons krijg je binnen 24 uur het factuurbedrag op je rekening. In ruil voor deze service betaal je een klein percentage van de totale waarde van de factuur. Dat doe je zodra de debiteur (na een ruime betaaltermijn) het geld heeft overgemaakt. 

Maar wat zijn dan de verschillen?

De verschillen zitten hem in de kosten, de dienstverlening en de manier waarop de factoringmaatschappij risico’s berekent en afdekt. Hoe dat precies zit leggen we hieronder uit. We vertellen je meer over

 • Full service factoring
 • Reverse factoring
 • American factoring

Bij abcfinance richten wij ons op full service factoring. Om je een compleet beeld te geven, leggen we ook de andere twee soorten factoring uit. 

Wat is full service factoring?

De factoringmaatschappij stelt een completer risicoprofiel op dan bij reverse factoring. Ze kijken ook naar financiële prestaties, de kredietwaardigheid van je klanten en het aantal debiteuren. Deze vorm van factoring is aantrekkelijk als:

 • Je ook minder kredietwaardige debiteuren hebt. Bij full service factoring nemen we je debiteurenbeheer over. Dat neemt je veel zorgen uit handen.
 • Je veel verschillende debiteuren hebt. Full service factoring is dan goedkoper dan reverse factoring.
 • Je mkb-organisatie winstgevend is en je veel omzet draait. Want: hoe hoger je omzet en winst zijn, hoe lager de factoringtarieven die je betaalt. Dit voordeel heb je alleen bij full service factoring.

Bovendien heb je geen last meer van wanbetalers. De factoringmaatschappij betaalt in dat geval de incassokosten en afschrijving. Je bespaart daarnaast ook op je debiteurenbeheer en je krijgt betalingskorting bij leveranciers. Kortom: met full service factoring verdien je geld.

De meest gestelde vragen over full service factoring

 • Hoelang duurt de samenwerking? We gaan een samenwerking aan voor de lange termijn: minstens een jaar, maar liever veel langer.
 • Wat zijn de acceptatievoorwaarden?
  1. Het is een B2B-factuur
  2. De diensten zijn afgerond of het product is geleverd
  3. De kredietwaardering van je debiteur is acceptabel
  4. Je factureert binnen Europa
  5. Er is geen onenigheid over de factuur
 • Hoeveel procent van de factuur krijg ik uitbetaald? Je krijgt tussen 90 en 100% meteen uitbetaald.
 • Hoeveel betaal ik? De vergoeding is meestal minder dan 1% van de totale omzet per jaar. Je betaalt nooit meer dan 1,5%. Full service factoring is hiermee de goedkoopste variant.
 • Hoe zit het met het debiteurenrisico? Dat wordt van je overgenomen. Dus geen zorgen meer over wanbetaling en incassotrajecten.
 • Hoe zit het met debiteurenbeheer? Dat bepaal je zelf. Meestal neemt de factoringmaatschappij het van je over, inclusief rekeningoverzichten en belcontacten. Maar je mag het ook zelf in de hand houden. In overleg bepaal je wat voor jou het fijnste is.

Wat is reverse factoring?

Bij reverse factoring ga je een exclusieve samenwerking aan voor de lange termijn. De factoringmaatschappij neemt je debiteurenbeheer en debiteurenrisico over en betaalt je factuur snel uit. Precies als bij full service factoring. Het verschil? De risicobeoordeling. En die heeft weer invloed op de hoogte van het tarief en de financieringsruimte. Hoe groter het risico, hoe hoger de kosten en hoe kleiner de bestedingsruimte. De kredietwaardigheid van de debiteuren heeft dus veel invloed.

Reverse factoring is ideaal voor bedrijven die (kleine) verliezen draaien of afhankelijk zijn van enkele grote klanten. Maar als je een mooie omzet draait, winst maakt en voor meerdere klanten werkt, is full service factoring waarschijnlijk veel goedkoper.

De meest gestelde vragen over reverse factoring

 • Hoelang duurt de samenwerking? Die is voor de lange termijn, minstens één jaar.  
 • Wat zijn de acceptatievoorwaarden?
  1. Het is een B2B-factuur
  2. De diensten zijn afgerond of het product is geleverd
  3. De debiteur is zeer kredietwaardig
  4. De debiteur zit in Nederland
  5. Er is geen onenigheid over de factuur
 • Hoeveel procent van de factuur krijg ik uitbetaald? Je krijgt meestal meteen 100%, omdat je debiteuren zeer kredietwaardig zijn.
 • Wat zijn de kosten? Meestal 3 à 4% van de factuur.
 • Hoe zit het met debiteurenbeheer en debiteurenrisico? Die neemt de factoringmaatschappij van je over. Let wel: dat doen ze alleen bij kredietwaardige klanten. Bij minder kredietwaardige klanten blijft het risico bij jou liggen.

Wat is American factoring?

Dit is factoring per factuur. Je bepaalt zelf welke facturen je verkoopt, en aan welke factoringmaatschappij. Dat moet wel een factuur van een kredietwaardige klant zijn.
Het voordeel? American factoring is heel snel en laagdrempelig.
Het nadeel? American factoring is duur. De kosten kunnen oplopen tot 6%. Ons advies? Verkoop alleen losse facturen als je heel snel geld nodig hebt.

De meest gestelde vragen over American factoring

 • Hoelang duurt de samenwerking? Zo lang als je zelf wil. Je kunt per factuur kiezen met welke maatschappij je samenwerkt.
 • Wat zijn de acceptatievoorwaarden?
  1. Het is een B2B-factuur
  2. De diensten zijn afgerond of het product is geleverd
  3. De debiteur is kredietwaardig
  4. De debiteur zit in Nederland
  5. Er is geen onenigheid over de factuur
 • Hoeveel procent van de factuur krijg ik uitbetaald? Je krijgt meestal 100%, minus de factoringvergoeding.
 • Wat moet ik betalen? American factoring is relatief duur. De vergoeding is tussen 4 en 6% van de factuur.
 • Hoe zit het met het debiteurenrisico? Dat blijft meestal bij je organisatie. Dus als de debiteur niet betaalt, moet je als bedrijf zelf de incassokosten en eventuele afschrijvingen betalen.
 • En hoe zit het met het debiteurenbeheer? Daar blijft jouw bedrijf zelf verantwoordelijk voor.

Kortom

 • Eenmalig snel geld nodig? Kies American factoring
 • Leun je op een of twee grote klanten? Waarschijnlijk past reverse factoring het beste bij je
 • In alle andere gevallen is full service factoring het gunstigst. Check het zelf met onze factoring check

Twijfel je nog? Ons advies: laat je goed informeren en vraag verschillende offertes aan. 

Wij staan voor je klaar

Wil je meer weten over factoring? Onze ervaren professionals zijn kind aan huis in het mkb. Ze helpen je graag verder en geven advies op maat.

Afspraak inplannen Factoring check
Bel mij terug
Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en valt onder het Privacybeleid en de Servicevoorwaarden van Google.
Verstuur een e-mail
Plan een afspraak
Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en valt onder het Privacybeleid en de Servicevoorwaarden van Google.