Voorfinanciering BTW: zo houdt u voldoende geld over voor omzetbelasting

 

Iedere ondernemer krijgt er regelmatig mee te maken: omzetbelasting overmaken terwijl nog niet alle uitgaande facturen zijn betaald. Geen probleem als u veel geld in kas heeft, maar een risico als u al het geld dat binnenkomt direct weer investeert. In dit artikel leest u daarom alles wat u moet weten over het onderwerp: voorfinanciering BTW.

Wat houdt voorfinanciering van BTW in?

Ieder bedrijf met een beetje omzet moet ieder kwartaal omzetbelasting betalen. De verschuldigde BTW moet bovendien binnen één maand na afloop van het kwartaal op de rekening staan van de belastingdienst. Het kan dus gebeuren dat u tegen het einde van een kwartaal een factuur verstuurd en een maand later nog niet over het geld beschikt. In dit geval moet u de BTW voorfinancieren: u maakt dan alvast omzetbelasting over naar de belastingdienst voor facturen die nog niet zijn geïnd.

Consequentie van uw BTW te laat betalen

Wilt u de BTW later betalen omdat u even geen geld heeft? Dat is een begrijpelijke gedachte, maar tegelijk ook kostbaar. De belastingdienst legt namelijk boetes op als u de betaaltermijn van 1 maand overschrijdt. Deze boete bedraagt 3% van het openstaande BTW bedrag, met een maximum van €5.278,-. Overigens is er wel sprake van een coulance regeling. Als u de vorige aangifte op tijd heeft betaald, kunt u een boete ontlopen als het geld binnen 7 dagen na de uiterste betaaltermijn alsnog op de rekening staat van de belastingdienst.

Voorfinanciering BTW: dit kunt u doen

Voorfinanciering van BTW kunt u op meerdere manieren regelen. De onderstaande tips hebben we verzameld bij de financiële experts van abcfinance:

  • Zorg voor voldoende financiële reserves

Ondernemers stappen regelmatig in een valkuil door al het geld dat binnenkomt direct weer te investeren: ook het geld dat eigenlijk bedoeld is voor de BTW. Geldt dit ook voor u? Dan kunt u aan het einde van de kwartaal flink in de problemen komen met de betaling van de omzetbelasting. Zorg dus voor voldoende geld in kas.

  • Vraag een krediet aan op uw betaalrekening

U kunt een krediet aanvragen op een van uw betaalrekeningen. Hiermee kunt u gemakkelijker financiële fluctuaties opvangen als er incidenteel meer geld uitgaat dan er binnenkomt. Er is wel een voorbehoud: u kunt alleen krediet aanvragen op bankrekeningen die nog niet aan de maximale kredietlimiet zitten.

  • Verkort de betalingstermijn op uw eigen facturen

De meeste bedrijven nemen een standaard betaaltermijn op van 30 dagen. U kunt de betalingstermijn van uw uitgaande facturen echter ook verkorten naar twee weken. Gekoppeld aan een goed debiteurenbeheer vergroot u de kans dat het geld ook daadwerkelijk op tijd op uw rekening staat, waardoor u ook gemakkelijk de omzetbelasting kunt financieren.

  • Maak gebruik van een factoringoplosssing van abcfinance

Wilt u helemaal niet meer nadenken over de voorfinanciering van BTW? Dan kunt u ook kiezen voor een factoring oplossing. Met factoring draagt u uw facturen over aan een factoringmaatschappij zoals abcfinance, die u vervolgens direct een percentage van het openstaande factuurbedrag uitbetaald. Zo weet u zeker dat u altijd direct over uw verdiende geld beschikt. 

Vormt de voorfinanciering van opdrachten en/of BTW een probleem voor uw MKB-onderneming?  Dan biedt abcfinance aantrekkelijke oplossingen in de vorm van verschillende soorten factoring en debiteurenbeheer. 

In het geval van factoring, ontvangt de crediteur binnen 48 uur een krediet op uitstaande facturen. Het krediet groeit mee met het aantal facturen en zorgt ervoor dat uw bedrijf kan blijven investeren in nieuwe opdrachten. Op die manier blijft er voldoende werkkapitaal beschikbaar en blijft de liquiditeit van uw bedrijf gegarandeerd. 

Wilt u meer weten over factoring? Neem dan contact op met een van onze financiële specialisten. Wij helpen u graag verder.

Marcel Spijkers

Wilt u meer weten over factoring?

Wij helpen u graag verder met een vrijblijvend advies op maat.

Waarom Abcfinance ?

Voordelen van samenwerken met abcfinance

  • Flexibele financieringen
  • Laagdrempelige dienstverlening
  • Bank onafhankelijk
  • Transparante werkwijze
  • Klantvriendelijke behandeling

Meer informatie >

Wat zeggen onze klanten

Heerlijk dat het nog bestaat ; een financiele onderneming die het ondernemers gemakkelijk maakt. 

Met de geboden lease- en factoring oplossing van abcfinance hebben wij onze groeidoelstelling kunnen realiseren.