Soorten factoring:
leer alles over de verschillende factoringsmaken


Hoewel deze tekst gaat over de verschillende soorten factoring, is het financiële product in de basis altijd hetzelfde: uw organisatie verkoopt facturen aan een factoringmaatschappij (zoals abcfinance) en krijgt vervolgens binnen 24 uur het factuurbedrag gestort.

    De factoringmaatschappij vraagt in ruil voor de snelle transactie een klein percentage van de totale factuurwaarde zodra de debiteur het geld (na een ruime betaaltermijn) heeft overgemaakt. Zo profiteren alle partijen van de samenwerking.

    Wat zijn dan de verschillen tussen de soorten factoring? De verschillen zitten hem vooral in de tarifering, eventuele aanvullende dienstverlening én de manier waarop een factoringmaatschappij risico’s berekend en afdekt. Hoe dat precies uitpakt leggen we hieronder uit. We kijken hierbij naar de factoringvormen:
     

    Wat is American factoring?


    American factoring is factoring per factuur. U bepaalt zelf welke facturen u verkoopt én kiest bovendien per factuur met welke factoringmaatschappij u in zee gaat. Het grootste voordeel van American factoring is de laagdrempeligheid. Het enige dat u nodig heeft is één factuur van een kredietwaardige klant. Aanbieders van factoring accepteren deze facturen vrijwel altijd, waardoor u zeer snel over extra liquiditeit beschikt. 

    Het gemak van American factoring komt wel met een nadeel: American factoring is namelijk relatief duur. Het percentage dat u afdraagt over de totale factuurwaarde kan oplopen tot 6%. Ons advies is daarom: verkoop alleen losse facturen als u echt snel liquide middelen nodig heeft. 

    American factoring: de meest gestelde vragen


    Wil je nog meer weten over American factoring? Dan vindt u hieronder antwoord op enkele vragen die wij regelmatig beantwoorden. 

    • Hoe lang duurt de samenwerking met een factoringmaatschappij?
      De samenwerking duurt net zolang als u zelf wilt. U kunt namelijk per factuur kiezen met welke maatschappij u samenwerkt. 
    • Wat zijn de acceptatievoorwaarden: de meeste American factoring maatschappijen hanteren de volgende acceptatievoorwaarden:
      - De factuur is gericht aan een B2B organisatie;
      - De diensten zijn afgerond óf de producten zijn afgeleverd; 
      - De debiteur heeft een acceptabele kredietwaardering;
      - De debiteur is gevestigd in Nederland;
      - De factuur is vrij van disputen.
    • Hoeveel procent krijg ik uitbetaald van de factuur?
      In de meeste gevallen krijgt u direct 100% uitbetaald, minus de gevraagde factoringvergoeding. Overigens verschillen tarieven per maatschappij. Vergelijken loont daarom. 


    • Wat betaal ik aan de factoringmaatschappij?
      De vergoeding voor American factoring ligt ergens tussen de 4% & 6%. Dit maakt American factoring relatief prijzig ten opzichte van andere factoringvormen.
    • Hoe zit het met debiteurenrisico?
      Meestal blijft het debiteurenrisico liggen bij uw organisatie. Dus als een debiteur niet betaalt dan zijn de incassokosten en eventuele afschrijvingen voor uw rekening. In het ergste geval moet u het uitgekeerde factuurbedrag volledig terugstorten op de rekening van de factoringmaatschappij.
    • Wordt het debiteurenbeheer overgenomen door de factoringmaatschappij?
      Het debiteurenbeheer blijft de verantwoordelijkheid van uw organisatie. 
       

    Wat is reverse factoring?

     

    Net zoals bij full service factoring gaat u met reverse factoring een exclusieve lange termijn samenwerking aan. De factoringmaatschappij opereert als partner en neemt uw debiteurenbeheer en debiteurenrisico over. Tot slot zorgt de maatschappij voor een zeer snelle uitbetaling van ingediende facturen.  

    Het verschil tussen reverse factoring en full service factoring zit hem in de risicobeoordeling, die weer invloed heeft op de tarifering en financieringsruimte. Hoe groter het risico, hoe hoger het factoringtarief en hoe kleiner de financieringsruimte. Bij reverse factoring wordt alleen gekeken naar de kredietwaardigheid van de debiteuren tijdens de risicoanalyse. Hoe beter uw debiteuren er financieel voorstaan; hoe gunstiger de factoringvoorwaarden voor uw organisatie. 

    Omdat alleen de kredietwaardigheid van debiteuren telt is reverse factoring ideaal voor bedrijven die (kleine) verliezen draaien óf afhankelijk zijn van enkele grote klanten. Geldt dit voor uw organisatie? Dan bent u goed af met reverse factoring. Draait u een mooie omzet, bent u winstgevend en heeft u een redelijke debiteurenspreiding? Dan bent u waarschijnlijk een stuk goedkoper uit met full service factoring.

    Reverse factoring FAQ: alle feiten op een rijtje


    Hieronder vindt u een antwoord op de meest gestelde vragen over reverse factoring. De vragen zijn overigens precies hetzelfde als bij American factoring én full service factoring. Zo kunt u gemakkelijk vergelijken.

    • Hoe lang duurt de samenwerking met een factoringmaatschappij?
      U gaat een exclusieve samenwerking aan voor een langere periode. Ga uit van minimaal één jaar.
    • Wat zijn de acceptatievoorwaarden?
      Een reverse factoringmaatschappij gaat graag met uw organisatie in zee als:
      - U levert aan B2B bedrijven; 
      - U pas factureert nadat diensten zijn afgerond of producten zijn afgeleverd; 
      - Als de debiteur een hoge kredietwaardering heeft. Dat betekent dat de kans zeer hoog moet zijn dat de debiteur de factuur kan
        betalen;
      - Als u factureert aan bedrijven in Nederland; 
      - Als de factuur vrij is van disputen.
    • Hoeveel procent krijg ik uitbetaald van de factuur?
      Aangezien u alleen debiteuren kunt indienen van zeer kredietwaardige klanten, krijgt u meestal direct 100% van de factuur uitbetaald. Het risico op wanbetaling is namelijk zeer klein bij reverse factoring.
    • Wat betaal ik aan de factoringmaatschappij?
      De vergoeding ligt meestal tussen de 3% à 4% per factuur. Dat is goedkoper dan American factoring, maar een stukje duurder dan full service factoring.
    • Hoe zit het met debiteurenrisico?
      De reverse factoringmaatschappij neemt het debiteurenrisico over van de kredietwaardige klanten. Facturen van debiteuren met een te lage kredietwaardering kunt u niet indienen. In deze gevallen blijft het debiteurenrisico dus bij uw organisatie liggen.
    • Wordt het debiteurenbeheer overgenomen door de factoringmaatschappij?
      Ook het debiteurenbeheer wordt overgenomen door de factoringmaatschappij. Houd er wel rekening mee dat u nog steeds zelf facturen moet indienen bij minder kredietwaardige klanten.

    Wat is full service factoring?
     

    In vergelijking met reverse factoring stelt een full service factoringmaatschappij een completer risicoprofiel op. De financiële prestaties van uw organisatie, de kredietwaardigheid van uw klanten én het aantal debiteuren in uw portofolio spelen allemaal een rol. Door het completere risicoprofiel is full service factoring aantrekkelijker dan reverse factoring als:

    1. U ook minder kredietwaardige debiteuren heeft. Een full service factoringmaatschappij accepteert ook facturen van minder kredietwaardige debiteuren. Hierdoor heeft u ook echt wat aan de overname van het debiteurenbeheer.
    2. U veel verschillende debiteuren heeft: reverse factoring is aantrekkelijk als u sterk afhankelijk bent van één of twee debiteuren. Heeft u een betere debiteurenspreiding? Dan bent u goedkoper uit met full service factoring.
    3. Uw organisatie winstgevend is en veel omzet draait: hoe hoger de omzet én winst van uw organisatie, hoe lager de factoringtarieven die u betaalt. Deze voordelen gelden niet bij reverse factoring, omdat alleen de kredietwaardigheid van een organisatie telt.  

    Full service factoring is het meest aantrekkelijke product voor financieel gezonde en groeiende MKB-bedrijven. Zeker als u ook nog eens beschikt over een brede klantenportefeuille. Sterker nog, aan full service factoring verdient u geld omdat u: niet opdraait voor incassokasten en afschrijven bij wanbetaling, kunt snijden in de uren voor debiteurenbeheer én profiteert van betalingskorting bij leveranciers. Meer weten? Vraag dan een offerte aan.
     

    De belangrijkste kenmerken van full service factoring op een rijtje

     

    • Hoe lang duurt de samenwerking met een factoringmaatschappij?
      Met full service factoring gaat u een samenwerking aan voor een langere periode. Wij hanteren meestal een termijn van minimaal een jaar, maar werken het liefst veel langer samen.
    • Wat zijn de acceptatievoorwaarden?
      Wij hanteren de volgende acceptatievoorwaarden voor een factuur:
      - De factuur is gericht aan een B2B organisatie; 
      - U factureert nadat diensten zijn afgerond óf nadat producten zijn afgeleverd; 
      - Uw debiteur heeft een acceptabele kredietwaardering; 
      -  U factureert aan een organisatie binnen Europa;
      -  U kunt alleen facturen indienen die vrij zijn van disputen.
    • Hoeveel procent krijg ik uitbetaald van de factuur?
      In de regel krijgt u tussen de 90% en 100% direct uitbetaalt na indiening van de factuur. 
    • Wat betaal ik aan de factoringmaatschappij?
      De gevraagde vergoeding bedraagt meestal minder dan 1% van de totale omzet per jaar en maximaal 1,5%. Hierdoor is full service factoring de goedkoopste variant van alle factoring soorten.
    • Hoe zit het met debiteurenrisico?
      U heeft geen zorgen meer over wanbetaling en incassotrajecten omdat wij het debiteurenrisico overnemen. Hierdoor bespaart u een mooi bedrag op jaarbasis.
    • Wordt het debiteurenbeheer overgenomen door de factoringmaatschappij?
      U kunt alles zelf in de hand houden of het debiteurenbeheer overdragen aan abcfinance, van rekeningoverzichten tot aan belcontacten. Wat u ook kiest, er is altijd sprake van een goede afstemming tussen uw organisatie en abcfinance. Zo blijft iedereen tevreden.

    Welke factoring type is het meest geschikt voor u?

     

    Als we kijken naar de mogelijke financieringsruimte, de acceptatiegraad van facturen en de totale factoringkosten adviseren wij, kort door de bocht, het volgende: als u slechts incidenteel meer liquiditeit nodig heeft bent u het beste af met American factoring; als u sterk leunt op één à twee grote klanten heeft u wellicht voordeel bij reverse factoring. In alle andere gevallen bent u het beste af met full service factoring.

    Twijfelt u nog over de beste financieringsvorm voor uw situatie? Laat u dan goed informeren en vraag verschillende offertes aan. Wij staan in ieder geval voor u klaar als u vragen heeft over full service factoring.

    Schakel de hulp in van abcfinance


    Wilt u weten wat uw full service factoring mogelijkheden zijn? Aarzel dan niet om contact op te nemen. Onze factoringspecialisten helpen u graag verder met een advies op maat. Geheel vrijblijvend natuurlijk.

    Dit vindt u wellicht ook interessant

    Wilt u meer factoring uitleg? Wellicht vindt u dan de gewenste informatie in een van de volgende artikelen:

    Marcel Spijkers

    Marcel Spijkers is Managing director abcfinance
    [ Leasing & Factoring ]

     

    Waarom Abcfinance ?

    Voordelen van samenwerken met abcfinance

    • Flexibele financieringen
    • Laagdrempelige dienstverlening
    • Bank onafhankelijk
    • Transparante werkwijze
    • Klantvriendelijke behandeling

    Meer informatie >

    Wat zeggen onze klanten

    Heerlijk dat het nog bestaat ; een financiele onderneming die het ondernemers gemakkelijk maakt. 

    Met de geboden lease- en factoring oplossing van abcfinance hebben wij onze groeidoelstelling kunnen realiseren.