Wat kost factoring?


Factoring is een aantrekkelijke vorm van debiteurenfinanciering. Uiteraard betaalt u een vergoeding voor de geleverde dienstverlening, maar daar staan enkele mooie besparingen tegenover. Daarom maken we in deze tekst de balans op: wat kost factoring en wat levert het op? 

Wat zijn de verdiensten van factoring?

Voordat we de factoring kosten op een rijtje zetten kijken we eerst naar de opbrengst. Want als u het goed aanpakt levert full service factoring meer op dan het kost. Dat komt omdat u flink bespaart op de volgende kosten:

 • Administratieve uren: omdat wij het debiteurenbeheer overnemen komen er administratieve uren vrij binnen uw organisatie. Deze uren kunt u inzetten voor andere activiteiten óf helemaal wegbezuinigen. Dit levert een flinke besparing op.
 • Inkoop van goederen: omdat u direct beschikt over uw geld, kunt u ook uw leveranciers sneller betalen. Dat levert meestal mooie leverancierskortingen op.
 • Incassokosten en wanbetalingen: betaalt een debiteur niet? Dan draaien wij op voor de incassokosten en eventuele verliezen. Dat scheelt een hoop tijd en ongewenste kosten voor uw organisatie.

Uiteraard hangt de mogelijke besparing af van uw situatie. Als u maar weinig inkoopt kunt u ook geen gebruik maken van leverancierskorting. Reken daarom vooraf uit wat uw mogelijke besparing is. Heeft u hierbij hulp nodig? Neem dan contact op met een van onze factoringspecialisten.

Aan welke factoring kosten verdient een factoringmaatschappij geld?

U krijgt een maximale bestedingsruimte bij abcfinance (zie het als rood staan op uw bankrekening) die we factoring faciliteit noemen. Over het gebruik van deze factoring faciliteit betaalt u rente. Ontvangt u een rekening van ons? Dan staat daar éen of meerdere van de onderstaande factoring kosten op:

 1. Factorloon: over het totaalbedrag dat u maandelijks indient betaalt u een klein percentage. Dat noemen we het factorloon.
 2. Debetrente: waarschijnlijk benut u niet de totale factoring faciliteit. Daarom betaalt u alleen een vergoeding als u daadwerkelijk financiering bij ons opneemt. Over het opgenomen bedrag betaalt u maandelijks debetrente.
 3. Limiet op aanvraagkosten: voor de debiteurenverzekering moeten wij iedere debiteur een keer per jaar testen op kredietwaardigheid. De aanvraagkosten zijn €10,- euro per debiteur (per jaar) en worden doorbelast aan uw organisatie.
 4. Opstart- en auditkosten: voordat u een definitief contract ondertekent lichten wij uw organisatie en uw debiteuren door. Bovendien richten wij een online portal in, waarin u op ieder moment een actueel overzicht heeft van uw debiteuren en beschikbare liquiditeit. Dit is een arbeidsintensief proces, daarom factureren we een klein deel door naar uw organisatie. 

Wat kost factoring? Rekenvoorbeeld voor een modegroothandel

Nu u weet wat de factoring kosten én baten zijn, kunnen we een positieve balans opmaken. Want als je gebruik maakt van full service factoring verdien je meer geld dan je uitgeeft. Dit laten we graag zien aan de hand van een rekenvoorbeeld. 

Maak kennis met FashionKick, een organisatie die al 14 jaar opereert als modegroothandel. Aangezien inkomsten in de modebranche sterk fluctueren heeft FashionKick veel baat snelle betaling van leveranciers. Dit geld is namelijk noodzakelijk voor investeringen in nieuwe collecties. 

Op het moment van schrijven staat er €1.000.000,- aan facturen uit. Dit betekent dat FashionKick een financieringsruimte heeft van €900.000,-. Uitgaande van deze cijfers krijg je het volgende kosten- en batenoverzicht: (Dit rekenvoorbeeld komt uit een uitgebreide business case. Wilt u hier meer over lezen? Download dan het volledige verhaal van FashionKick.)
 

Wat kost factoring? Een rekenvoorbeeld van abcfinance.

Schakel de hulp in van abcfinance

Wil je weten wat jij kunt verdienen aan factoring? Vraag dan een vrijblijvende offerte aan bij abcfinance. Ons team staat voor je klaar.

Marcel Spijkers

Marcel Spijkers is Managing director abcfinance
[ Leasing & Factoring ]

 

Dit vindt u wellicht ook interessant

Wilt u meer factoring uitleg? Wellicht vindt u dan de gewenste informatie in een van de volgende artikelen:

Waarom Abcfinance ?

Voordelen van samenwerken met abcfinance

 • Flexibele financieringen
 • Laagdrempelige dienstverlening
 • Bank onafhankelijk
 • Transparante werkwijze
 • Klantvriendelijke behandeling

Meer informatie >

Wat zeggen onze klanten

Heerlijk dat het nog bestaat ; een financiele onderneming die het ondernemers gemakkelijk maakt. 

Met de geboden lease- en factoring oplossing van abcfinance hebben wij onze groeidoelstelling kunnen realiseren.